Olejek z płatków róży - właściwości, korzyści, zastosowanie

Olejek z płatków róży jest jednym z najbardziej cenionych i najdroższych na świecie. Jego upiększające i prozdrowotne właściwości były znane już w czasach starożytnych. Olejek i woda różana jako towary wysoko cenione były przedmiotem handlu pomiędzy największymi ówczesnymi potęgami, docierały nawet na Bliski i Daleki Wschód. W starożytnej Grecji i Rzymie ówczesne piękności wykorzystywały płatki róż do zachowania urody, zdrowej, jędrnej skóry i… do podbojów miłosnych. Olejek różany jest bowiem afrodyzjakiem, a jego działanie pobudzające libido było inspiracją dla Coco Chanel przy tworzeniu zapachu Chanel N°5 :).

.....
.....
Na półkach sklepowych znajdziemy różne rodzaje olejków z róży, o odmiennym składzie, a co za tym idzie - niejednakowych właściwościach. Zwraca uwagę również cena olejków: niektóre można kupić za kilkadziesiąt złotych, zaś ceny tych najdroższych sięgają nawet do kilkuset złotych. Jak więc dokonać trafnego wyboru? Co będzie pasowało do naszej skóry, a co nie? Inny skład, właściwości i zastosowanie olejków różanych jest podyktowany tym, jaka odmiana róży została użyta do produkcji oraz z jakiej części rośliny pozyskano olejek. Przedstawiamy Wam najważniejsze odmiany olejków, które są oferowane na rynku.
.....
.....

Olejek z płatków róży

.....
Olejki pozyskiwane z płatków róży należą do najdroższych na świecie. Do wyprodukowania 1 do 2 kilogramów takiego olejku zużywa się około 5 ton płatków rośliny. Klasyczny sposób produkcji olejku różanego polega na destylacji płatków za pomocą pary wodnej, a uzyskana w ten sposób oleista esencja jest nazywana Rose Otto lub Rose Attar. Natomiast produkt wyodrębniony za pomocą ekstrakcji rozpuszczalnikowej, a następnie alkoholowej to Rose Absolute. Zastosowanie różnorodnych substancji podczas produkcji olejku różanego nie jest jednak bez znaczenia i wpływu na efekt końcowy. Olejek pozyskiwany podczas destylacji parą wodną zachowuje swoje naturalne właściwości oraz bogactwo aromatu w dużo większym stopniu niż ten produkowany przy użyciu alkoholu.
.....
.....
Nie każdy gatunek róży nadaje się do destylacji i choć na rynku mamy obecnie ponad 200 gatunków tego cudownego kwiatu, jedynie kilka z nich jest używanych do produkcji. W kosmetologii wykorzystywane są: róża damasceńska, róża stulistna, róża karbowana i dzika róża. Za najcenniejszą reprezentantkę tej kwiatowej rodziny uważa się Różę Damasceńską (Rosa Damascena), zaś olejek z niej pozyskany za najbardziej wartościowy i najwyższy jakościowo. Największe uprawy Róży Damasceńskiej można odnaleźć w basenie Morza Śródziemnego - w Bułgarii, Turcji, Maroku, Francji, Włoszech i Libanie.
.....
.....

Działanie pielęgnacyjne

.....
  • Olejek ten jest z powodzeniem stosowany do pielęgnacji skóry twarzy. Ze względu na szerokie i bogate właściwości zdrowotne może być wykorzystywany przez panie w różnym wieku.
  • Młode osoby, bardzo często borykające się z problemami trądzikowymi, mogą odetchnąć z ulgą, bowiem olejek z róży wpływa dobroczynnie na skórę podrażnioną, z wypryskami i zatkanymi porami. Jego przeciwzapalne, aseptyczne właściwości uśmierzają stan zaognienia, i co więcej - nie wysuszają skóry, a pięknie nawilżają i odżywiają. 
  • Osoby dojrzałe będą zachwycone działaniem antyoksydacyjnym olejku. Na uwagę zasługuje tu fakt, notabene poparty badaniami naukowymi, że Róża Damasceńska zmniejsza stres oksydacyjny, czyli inaczej szok tlenowy spowodowany dużą ilością wolnych rodników. Jaki wpływ na naszą skórę ma stres oksydacyjny? Otóż podwyższony stan wolnych rodników nie zbalansowany odpowiednio przez przeciwutleniacze prowadzi do szybkiego starzenia się skóry. Antyoksydanty zawarte w płatkach Róży Damasceńskiej mają działanie przeciwstarzeniowe (anti-age) oraz wspomagają skórę dojrzałą w produkcji kolagenu. Olejek redukuje bruzdy zmarszczkowe i zapobiega powstawaniu nowych. Niejedna z nas będzie wdzięczna za działanie wygładzające olejku.
  • Z kolei bogactwo witaminy E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w olejku z płatków róży doskonale wpływa na skórę odwodnioną i suchą - nawilża i odżywia.
.....
.....
  • Olejek świetnie reguluje sebum. Wiele kobiet - bez względu na wiek - boryka się z problemem świecącej skóry. W przypadku skóry tłustej i mieszanej nawet najlepszy makijaż nic nie pomoże, a wraz z upływem dnia zacznie spływać i tworzyć nieładne tłuste placki w okolicach czoła, nosa i brody. Olejek różany z powodzeniem tonizuje i reguluje sebum.
  • Ekstrakt z płatków Róży Damasceńskiej rozprawia się również z przebarwieniami skóry. To doskonałe remedium w walce o jednolity koloryt skóry twarzy. Wysoka zawartość witaminy C wspomaga komórki nie tylko w procesie starzenia się skóry, ale również rozjaśnia brzydkie przebarwienia.
  • Olejek z płatków róży wzmacnia naczynia krwionośne i redukuje zaczerwienienia, więc jest doskonałym kosmetykiem w pielęgnacji cery naczynkowej.
  • Substancje zawarte z olejku mają zbawienny wpływ na skórę ziemistą, zmęczoną, matową i poszarzałą. Częste stosowanie olejku przywraca jej zdrowy blask.
  • Olejek jest wykorzystywany nie tylko do pielęgnacji skóry, ale również do włosów. Regularne nawilżanie końcówek włosów olejkiem z róży sprawi, że końcówki nie będą się rozdwajać, a włosy przestaną się puszyć i będą ładnie wygładzone
.....
.....

Działanie zdrowotne i antydepresyjne

.....
  • Olejek z płatków róży łagodzi bóle miesiączkowe, napięcia mięśniowe, a także wspomaga układ nerwowy w walce z przewlekłymi migrenami.
  • Uzyskany podczas destylacji ekstrakt z płatków róży ma niezwykle silny zapach - przyjemny i relaksujący. Jego zbawienne działanie na układ nerwowy wykorzystywane jest w aromatoterapii. Zapach róży przywraca harmonię, działa jak balsam na nerwy, balansuje nastrój i uspokaja.
.....
.....


Właściwości olejku z Róży Stulistnej i Karbowanej

.....
  • Olejek pozyskiwany z płatków Róży Stulistnej (Rosa Centifolia) i Róży Karbowanej (Rosa Rugosa), podobnie jak ten Róży Damasceńskiej, jest świetnym źródłem antyoksydantów, pielęgnuje skórę, chroni ją przed promieniowaniem UV, spowalnia proces starzenia, redukuje stany zapalne skóry.
  • Bardzo dobrze radzi sobie ze skórą łojotokową i tłustą, a dzięki obecności zawartych w olejku tanin, reguluje wydzielanie sebum.
  • Olejek z Róży Stulistnej przynosi ulgę zmęczonym i podpuchniętym oczom. To na pewno doskonała wiadomość dla wszystkich, którzy pracują przez długie godziny przed komputerem.
  • Płatki Róży Stulistnej i Karbowanej są wykorzystywane do produkcji dżemów, a głęboki kwiatowy aromat i smak udoskonalają desery, lody i inne słodkie potrawy.
  • Suszone płatki można używać do robienia pachnących naparów - będą doskonałym źródłem witaminy C szczególnie teraz w okresie zimowym. Tego typu herbaty wzmacniają, poprawiają nastrój, odpędzają złe myśli, napięcia i stres.
  • Olejek doskonale sprawdzi się również jako dodatek do kąpieli. 
.....
.....


Sposoby zastosowania olejku z płatków róży

.....
Olejek z płatków róży można stosować na każdą partię ciała. Ma zbawienny wpływ zarówno na nasz nastrój jak i wygląd. Pamiętajmy - znoszone ubranie można wymienić, a piękno jakim emanujecie na codzień jest tylko jedno. Warto pochylić głowę nad dobroczynnym działaniem ziół i kwiatów, które już w starożytności były cenione. Sięgajmy do źródeł i tego, co natura oferuje nam w nieprzetworzonej postaci.
.....
.....

Na twarz

.....

Kilka kropli olejku rozmasuj w dłoniach i delikatnie wklepując w skórę twarzy wykonaj bardzo lekki masaż. Olejek można również zaaplikować bezpośrednio na skórę twarzy i powoli - szczególnie w okolicach oczu - rozprowadzić. Mieszanie olejku z innymi substancjami oleistymi - jak na przykład z olejkiem migdałowym - jest jak najbardziej dozwolone :). Jeśli masz ochotę na eksperymenty, możesz pokusić się o stworzenie różnego rodzaju mikstur z dodatkiem olejku z płatków róży. Pamiętaj, by wykonać wcześniej test, czy Twoja skóra dobrze reaguje. Kroplę olejku możesz również dodać do płynu micelarnego, toniku czy nawet kremu do twarzy.

.....
.....

Na okolice oczu

.....

Dwie torebki herbaty zanurz w przegotowanej, ciepłej wodzie. Następnie dodaj na każdą z nich po 1 kropli olejku z płatków róży. Tak przygotowane kompresy połóż delikatnie na oczach. Zrelaksuj się i odczekaj aż zdrowotne właściwości herbaty i róży zaczną działać :). Olejek można również zaaplikować bezpośrednio na skórę - wystarczy jedna kropla, by wydobyć piękno i dobroczynny wpływ mikroelementów zawartych w olejku.

.....
.....

Na włosy

.....

2-3 krople olejku rozmasuj w dłoniach i wetrzyj w końcówki włosów. Olejek może być z powodzeniem stosowany zarówno na włosy mokre, osuszone ręcznikiem po kąpieli, jak i na włosy całkowicie wysuszone. Możesz również dodać olejek do szamponu lub odżywki - pamiętaj jedynie, aby nie użyć go zbyt dużo - olejek jest bardzo gęsty! Kilka kropli w zupełności wystarczy, aby Twoje włosy nabrały blasku i przestały się puszyć. Piękny zapach rozprowadzający się wokół twarzy będzie miał dodatkowe działanie aromatoterapeutyczne :).

.....
.....

Do kąpieli

.....
Dodaj od 10 do 15 kropli olejku z płatków róży do gorącej kąpieli. Uwolnione olejki eteryczne wprowadzą Cię w stan relaksacji i usuną zmęczenie. Możesz również zmieszać olejek z oliwą z oliwek - wystarczy dodać kilka kropel ekstraktu na 1 łyżkę stołową oliwy. Innym sposobem kąpieli z dodatkiem olejku różanego jest zmieszanie go w wodzie wraz z różową solą himalajską lub z mlekiem i łyżką miodu.

Kąpiel powinna trwać przynajmniej 15 minut, aby mięśnie zostały odpowiednio rozgrzane, a skóra wchłonęła dobroczynne działanie dodatków. Pamiętajmy o zalecanej ostrożności w przypadku kobiet w ciąży oraz małych dzieci - tutaj najlepiej zrobić kilkuminutową próbę, by sprawdzić, czy skóra nie wykaże nietolerancji i nie ulegnie podrażnieniu.
.....
.....

Do masażu

.....

Olejek z płatków róży sprawdzi się zarówno w masażu punktowym jak i całego ciała. Jeśli zamierzamy go nanieść tylko na czakry, wystarczy 1 lub 2 krople olejku. Nanieś je bezpośrednio na punkty akupresyjne - skronie, nadgarstki, kostki, czoło - i delikatnie, wolnymi ruchami wmasuj. Natomiast do masażu większych partii ciała najefektywniejsze będzie zmieszanie go na przykład z oliwą z oliwek, olejkiem migdałowym, czy olejem z pestek winogron. Ot, to co mamy akurat w domu :).

.....
.....

Kosmetyki naturalne to najlepszy sposób na zachowanie piękna przez długie lata - wiedziały już o tym nasze babki i prababki :)! Korzystajmy więc z tego bogactwa i cieszmy się zdrowiem i urodą. Jeśli macie ochotę wypróbować olejek z płatków róży damasceńskiej, pozostawiamy Wam link poniżej. Wszystkie produkty na sklepie sklep.followmyflow.com.pl są unikalne i przywożone z naszych dalekich podróży. Ilość jest ograniczona do tego co przywiozłyśmy, a produkty niepowtarzalne :). Korzystajcie! A że święta tuż tuż... - to może być świetny prezent dla najbliższej Ci osoby :). 


OLEJEK Z PŁATKÓW RÓŻY

.....
...

Interaktywne książki podróżnicze "Podróże Życia" (e-book) – sklep.followmyflow.com.pl

Co wyróżnia nasze ebooki? Piękna oprawa graficzna i zdjęciowa - ten ebook to idealny pomysł na prezent dla Twoich najbliższych miłośników podróży. Interaktywne menu - łatwo i szybko poruszasz się po wybranych zagadnieniach w książce zarówno na urządzeniu mobilnym, jak i na komputerze. Plan podróży - podajemy Ci gotowy
.....
.....
.....

Postaw mi kawę na buycoffee.to

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://followmyflow.com.pl/